TEST

Paardensprong in puzzelland

Paardensprong in puzzelland

Paardensprong

De paardensprong komt uit het schaakspel. Voor de niet-insiders: het paard is een belangrijk schaakstuk, dat zowel verdedigend als aanvallend kan worden gebruikt.

Het paard wordt niet in een rechte lijn verplaatst, maar doet bij iedere zet twee posities verticaal of horizontaal en vervolgens een positie naar één kant haaks op de eerste verplaatsing.
Bijv: Twee stappen naar voren en dan één naar links of rechts. Of twee stappen naar links of rechts en dan één naar voren of naar achteren.

De paardensprong in puzzelland

Een paardensprongpuzzel  is een puzzel waarbij een woord van acht letters moet worden gevonden met behulp van een gegeven vierkant met negen hokjes.
Er staan dan acht letters, die een woord vormen, waarbij de volgende letter gevonden wordt door vanaf de vorige letter de hierboven uitgelegde paardensprong uit het schaakspel te maken.

Het oplossen van de paardensprong van drie bij drie is eenvoudig, als je weet wat  de eerste letter is. In de bovenste kleine puzzel is de eerste letter de “P”.
Het te zoeken woord is  “P A A R D J E S”.
De moeilijkheid van deze puzzels is iets groter als de eerste letter niet wordt aangegeven. Iedere letter kan de eerste letter van het woord zijn.

paardensprong

 

Welk woord staat hier? Probeer het eerst zelf voordat je de oplossing onderaan deze bladzijde leest.

 

 

 

SCHAAKSTUKKEN

De schaakstukken zijn meestal bij benadering wit en zwart. De speler die met wit speelt, begint het spel. In Angelsaksische landen werd vroeger met witte en rode stukken gespeeld.
De velden van het schaakbord worden ook wit en zwart genoemd, maar zijn, voor een beter contrast, meestal licht- en donkerbruin.

Om stellingen in het schaakspel te kunnen beoordelen, kennen schakers soms een waarde aan de stukken toe.
Die waarde van een schaakstuk is mede afhankelijk van de positie van de stukken.

De oplossing van de puzzel is: ALAGSDIA
Het antwoord staat wel achterstevoren.
Je kunt daarom nog besluiten het zelf op te lossen.

Comments are closed.

JouwHoroscoop,
Den Haag, Nederland

webmaster@jouwhoroscoop.nl

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren